Bohuslav Svoboda

Poločas pražského rozpadu

10. 11. 2015 12:30:00
Hnutí ANO voličům z billboardů slibovalo, jak všechno prostě zařídí, protože přivede na magistrát "tým profíků" nebo, že "zruší trafiky". Bohužel nic z toho se nestalo. ANO přivedlo na Magistrát hl. m. Prahy amatéry a trafikanty.
Jako bývalý pražský primátor jen smutně sleduji, jak se v Praze během roku po volbách téměř zastavil veškerý vývoj města. Hnutí ANO sice voličům z billboardů slibovalo, jak všechno prostě zařídí, protože přivede na magistrát "tým profíků" nebo, že "zruší trafiky". Zatím ale v hlavním městě zařídilo jen to, že jím (ne)vedená magistrátní koalice nevládne, ale jen se permanentně hádá, rozpouští a vzájemně podráží a zároveň se do orgánů městem vlastněncýh firem vrací političtí trafikanti, jejichž místa jsem před třemi lety osobně zrušil. Rozhádanost pražské koalice není bohužel novým fenoménem. Tento stav bohužel začal už v minulém funkčním období, na jehož začátku jsem byl sám primátorem, takže svůj díl politické viny samozřejmě nesu i já.

Důvodem, proč se vývoj Prahy téměř zastavil, je především fakt, že se za posledních pět let na magistrátu čtyřikrát změnila vládnoucí koalice. Programem politiků se tak stalo politikaření a ne rozvoj a správa města. Nikdo proto dnes neřeší strategické projekty. Nevede se diskuze, jak dál řešit komplikovanou dopravní situaci, nepořádají se odborné semináře, veřejná slyšení ani diskuse, zda dostavět vnitřní okruh a v jaké podobě. Nikdo také neříká svůj názor na to, jak mají vypadat pražská nábřeží a veřejný prostor obecně, jak vyřešit kouli na noze pražského rozpočtu v podobě Dopravního podniku nebo jak dostat strážníky do ulic a zvýšit pocit bezpečnosti Pražanů.

Nikoho taky nezajímá, proč je bývalá výkladní skříň Prahy, Václavské náměstí, nevzhledným bordelem uprostřed našeho města. Politici vládní ANO, ČSSD a Trojkoalice, která dnešním dnem přestala existovat, prostě nemají na takové „malichernosti“ čas. Místo nich se totiž do noci hádají o to, kdo komu posílá za zády esemesky, kdo s kým víc kamarádí a kdo koho víc podrazil. To je tristní výsledek ročního vládnutí současné situace, který si Pražané nezaslouží.

Dnešním dnem se vládnoucí koalice rozpadla. Bohužel budoucí uspořádání Praze více klidu nepřinese. Bohužel si prožijeme další ztracené volební obodbí, kdy bude Praha přešlapovat na místě bez jasné vize.
Autor: Bohuslav Svoboda | karma: 33.01 | přečteno: 1208 ×
Poslední články autora